2012. március 31., szombat

Csak ugy, mert erdekes

Ezt a cikket a tanariban talaltam, es gondoltam masok szamara is erdekes lehet a törtenet, ezert leforditom.  Kommentar nelkül, jöjjön a cikk.
Az eredeti cikk eredeti fenymasolata
Megjelent a Mindelheimer Zeitung februar 28-i szamaban.

A tanarok lehetnek kritikusak

Birosag: A mindelheimi iskolaigazgatohelyettes az iskolaja energetikai tatarozasat feleslegesnek tartotta es ezt nyilvanosan el is mondta, büntetest kapott es feljelentest tett. Ezutan a büntetest a kormanyzat megszüntette.

Augusburg/Mindelheim Az allam altal alkalmazott tanarnak lenni elönyökkel jar: szinte elbocsathatatlanok, es jol keresnek. E melle azonban tarsulnak hatranyok is, ami az allami alkalmazas következmenye: nem sztrajkolhatnak, nem demonstralhatnak, politikai es egyhazi ügyekben semlegesnek kell lenniük. De mennyire lehet kritikus egy tanar a nyilvanossag elött a sajat munkaadojaval szemben?
Ezzel a kerdessel foglalkozott az illetekes birosag Augsburgban. Egy mindelheimi tanar ugyanis nyilvanosan kritikat gyakorolt az iskolaja atepiteseröl. Fegyelmi büntetest kapott, ezert feljelentest tett. Vajon megszegte ez az ember a szakmai kötelesseget?
Ez az ember a mindelheimi gyogypedagogiai iskola igazgatohelyettese. Az iskolaja energetikei tatarozasaval nem ertett egyet, ezert irt egy olvasoi levelet 2010 marciusaban a Mindelheimer Zeitungnak, amelyben az epitkezest fölöslegesnek nevezte. Szerinte az epület jo allpotban volt, mas iskolak jobban raszorultak volna a tatarozasra. Megjegyezte, hogy az epikezessel különösen erzekeny tanulok oktatasat zavartak meg. Az olvasoi levelet a nevevel irta ala. A szerkesztöseg, egyebkent  megegyezes szerint, fel is tüntette igazgatohelyettesi titulusat, azert, hogy az olvasoknak egyertelmü legyen, ez esetben egy erintett nyilatkozik.

"A pedagogusokban azt a kepzetet keltette, hogy hivatalos velemenyt közölt"
A svab kormanyzat (megyei szintü korm. - KL.) mint az ügyben illetekes hivatal, ezzel a magyarazattal szabott ki megrovast, ami a legalacsonyabb fegyelmi eljarasi szint, de amely a szemelyi aktaba is bekerül. Ez ellen a büntetes ellen tett feljelentest a tanar. Az illetekes birosag a targyalas alatt azt kepviselte, hogy az olvasoi level hatareset. A vitas pont az volt, hogy ugyan az olvasoi level alairasat igazgatohelyetteskent tüntettek fel, de ezt a level iroja szemelyesen nem tette meg.  Azonban az igazgatohelyettes a level vegen a "mi" kifejezest hasznalta, ezzel azt a latszatot keltve a kormanyzat szemeben, hogy az iskola hivatalos, nem pedig az ö privat velemenyet közvetiti, es ezzel az ö lojalitasi kötelesseget megszegte.
Az ügyvedek eljaras alatti javaslatara hallgatva, a kormanyzat vegül is visszalepett, es nem varta meg az iteletet. Visszvonta a büntetest is, ami kikerült a szemelyi aktabol is.

Holger Sabinsky-Wolf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése