2012. január 16., hétfő

Hogyan jutottam idáig?

Mint az már sokak számára ismeretes, március elsejével megkezdem kalandomat a németországi iskolarendszerben, ezúttal gyakornokként. Többen kérték, írjak blogot, mert követni szeretnék, mi történik velem odakinn a nagy Bajorországban.
Tehát kezdjük a legelején: hogyan kerülök oda, miért megyek?

Azt talán mindenki tudja, hogy gyógypedagógusnak tanulok, ami egy igencsak gyakorlatia szakma. Ennek tudatában a négy éves képzés nyolcadik szemesztere számunkra egy összefüggő terepgyakorlat, összesen 300 órában. Ennek célja, hogy mindazt a sokmindent, amit három és fél éven keresztül megtanultunk, kipróbálhassuk az "életben" is, még mielőtt szélnek eresztenek bennünket a diplománkkal.

Egy, másfél évvel ezelőtt merült fel egyáltalán, hogy jó volna ezt a terepgyakorlatot külföldön megcsinálni. Nyelvileg, emberileg és szakmailag is jó kihívásnak éreztem. Létezik egy kifejezetten erre létrehozott program, az Erasmus, aminek célja, hogy egyetemi hallgatókal segítsen külföldön tanulni, vagy éppen szakmai gyakorlatot teljesíteni. Azonban az Erasmusnak határozottan vannak hátrányai is. Egyrészt az ösztöndíj nem elegendő a hallgatók minden költségére, ezért valamennyit mindenképp invesztálni szükséges a kinttartózkodásba, másrészt elég sok szervezést igényel Magyarországról a hallgatók számára (utazás, szállás...stb.)
Volt még egy személyes indokom arra, hogy a gyakorlatot másképp oldjam meg. A terepgyakorlat teljes embert kíván. Ahogy a felősbbévesek mondani szokták: reggeltől délutánig órákon vagy és tanítasz, délutántól másnap reggelig meg a következő óráidra készülsz. Tehát dolgozni nem lehet mellette. Nem szerettem volna azonban, ha a barátnőm tartana el, míg én terepgyakorlaton vagyok.

Szóval mindebből jött egy évvel ezelőtt az ötlet, kapcsoljuk össze az EVS-t és a terepgyakorlatot. Az EVS (European Voluntery Service, = Európai Önkéntes Szolgálat), az EU egy ifjúsági programja, lényege, hogy fiataloknak biztosít lehetőséget arra, hogy hosszabb-rövidebb ideig, de max. 12 hónapig egy programországban önkénteskedjen egy non-profit szervezetnél. A program finanaszíroz minden költséget: utazás, szállás, kaja, utiköltség, de még zsebpénzt is kapnak az önkéntesek. A programról részletesebb infót itt olvashattok.

Szóval innen indul a történet. A folytatás meg csak most kezdődik! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése